• slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
Duyurular

Cennet Rize.com web Sitemiz yayına açılmıştır. Hayırlı ugurlu olsun...


Sitemize Üye olan arkadaşlar Cennet Rize iL ve ilçelerimize ait yazı fotograf ve video paylaşımında bulunabilirsiniz. Gönderin bizlere Sitemizde yayınlayalım...


Rize Hava Durumu
Anket
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD 0   0
EURO 0   0
       
Özlü Sözler
Kendinizi başkalarına anlatmanıza hiç gerek yok. Herkes kimliğini cebinde, kişiliğini yüreğinde taşır.
Seyahat Hatırası


Hemşin Çorabı - Rize

 
Rize’nin özellikle Hemşin ve Çamlıhemşin İlçelerine özgü olan el sanatlarındandır. Çorabın ana malzemesini koyun yünü oluşturur. Haziran ve Eylül aylarında yün kırpılır ve iyice yıkanır. Yıkanan yünler yün tarağından geçirilir ve yün tarağında taranarak birbirinden ayrılır. Yünün, ip haline gelmesini sağlayan ve adına “iğ” ya da “yiğ” denilen alet ile yün, ip haline getirilir. Farklı boyut ve desenlerle üretilen çorapların motifleri için esin kaynağı doğadır. Kullanılan motife göre isim verilen çorapların adlarından bazıları şunlardır: kiraz çiçeği, çay yolu, Kibele, çiçek bahçesi, kırmızı lale, koçiboynuzu, bahçeli, papatya, yarım gelin yanağı… Hemşin çorapçılığı günümüzde yün iplerle geleneksel yapıyı bozmadan devam etse de büyük oranda orlon ipler kullanılmaktadır.
 
 
 
 

Rize Simiti - Rize

 
Rize'ye özgü simit türü olup, pekmezli suya batırılarak susam konmadan pişirilir

 

Sepet - Rize

 
Rize'nin engebeli arazi yapısı nedeniyle, geçmişte taşımacılığın büyük bir bölümü sırtta, sepetle yapılırmış. Öyle ki sepetin yerde durabilmesi için bile sivri ayaklar kullanılmaktadır. Bölgede farklı sepet çeşitleri üretilmekte ise de sepetler genelde iki ayaklıdır ve sırta alınmaları için iki bağcığa sahiptirler. Kestaneden yapılanları daha dayanıklı olsa da büyük çoğunluğu fındıktandır. Yörede üretilen ve kullanılan sepetler, taşınması amaçlanan ürüne göre tasarlanır; dolayısıyla farklı tasarım örneklerine rastlamak mümkündür. Örneğin meyve sepetleri ince, uzun ve koni biçimindedir ve çoğunlukla üzüm toplamak için kullanılır (treyteli). Çay toplama sepetleri ise daha çok iki ayaklıdır, ağız kısmına doğru gövdesi genişler ve ayaklarından bağlanan iplerle sırta asılarak taşınır. Ayaklı olmayan sepetler ise genellikle yayvan ve saplı olurlar.
 
 
 

 

 

Rize Bezi (Feretiko) - Rize

 

Rize Bezi (Feretiko) kendir ipliğinden El Dokuma tezgahlarında üretimi yapılan çözgüsü %100 pamuk, atkısı kendir ipliği (Bez ayağı örgüsü) geçmişi tamamen Rize kültürüne ait dokuma türü. Yöresel dokumacılığın en eski adı Feretiko’dur. 1960'lı yıllarda, çayın Rize’ye gelmesinden önce Rize’de hemen her evde bir Feretiko tezgahı bulunuyordu. Bugün Rize’de çay ekili olan alanlar bu tarih öncesinde iplik elde etmekte kullanılan kendirle kaplı idi. Kendir bitkisinden ip çıkarma işleminin oldukça zor ve zahmetli olduğunu söyler yaşlılar.100 yıllık bir geçmişi anlatmaktadır. Rize de dokumacılık konusundaki ilk yazılı belgeleri ise, 1462–1463 tarihinde Sultan Mehmet (II Fatih) tarafından Trabzon’un fethi ile açılan Osmanlılar devrinde görüyoruz. Yine Abdülaziz ölümünde (1876) arkasından çıkarılan gömlek de Rize bezinden idi. Evliya Çelebi ve Kâtip Çelebi gibi yazarların eserlerinde bahsettikleri forotiko, önemini 1950–1960 yıllarına kadar korumuş, Rize’den top top ihraç edilen dokumalar saraylarda yerlerini almakta idi. FERETİKO’NUN ÖZELLİKLERİ Vücudun terini emip, dışarıya atar. Terlemeden oluşan istenmeyen kokuları yok eder. Dokunuşu ve dokusu özelliğinden vücuda masaj etme, vücutta var olan elektriği atma özelliğine sahiptir. Dayanıklılığı ile dokunan bezlerden çok öndedir. Rize yöresinin geleneksel dokumalarından olan feretiko, sağlam, doğal yapısı ve şık görünümü, yöreye has sanat anlayışını bünyesinde barındırması itibarı ile geçmişte olduğu gibi günümüzde de salonlarda, yemek odalarında masa ve sehpa örtüsü,perdeler,peşkirler ve aynı zamanda Tekstil alanında yapılan Bayan ve Erkek Kıyafetleri, El nakışı için özel sayılabilir kumaşlar ve aynı zamanda makine nakışı için kumaşlar üretilmektedir.

 

Ayrıca Rize Bezi (Feretiko), dokuma ürün grubunda Mahreç İşaretli ürün kapsamında 20.08.2008 tarihinde Coğrafi İşaretli Ürün olarak tescil edilmiştir...

 

 

 

Bakır - Rize

 

Rize’de bugün daha çok turistik amaçlı yapılan bakır dövmeciliği, gerek biçim gerek dövme sanatı açısından komşu illerdeki uygulamalardan farklılık gösterir. Rize bakır dövmeciliği ince işçilik isteyen çekiç dövmeciliğine dayanır. Diğer kentlerdeki gibi iri ve seyrek darbeli değildir. Rize bakır işlemeciliğinde yayvan güğüm, kazan ve ibrik gibi eşyaların alt bağlantı yerleri geçme-dövme şeklinde oldukça dayanıklı yapıdadır. Bugün kaybolmaya yüz tutan geleneklerden biri olarak varlık göstermeye çalışan bu meslek yöre insanının yıllar içinde ürettiği, sözlü gelenek örneklerinde de görüldüğü gibi yaşamaya devam etmektedir.

 

 

Çay - Rize

 

Üretim ve yetiştirme alanlarının %60'ı Rize İli sınırları içerisinde bulunan, keyif verici ve dinlendirici özelliğinin yanı sıra Türk kahvaltı sofralarının baş tacı olan çay, ülkemizde en çok tüketilen içecek türüdür. Kelime kökenini Çin’den alan çay bitkisinin bilimsel ismi Camellia Sinensistir. Çay, bitkininin filizlenmiş taze yapraklarının toplanmasının ardından fabrikalarda soldurma (ısıtılma), kıvırma (parçalanma), fermantasyon (mayalanma), fırınlanma ve tasnifleme işlemleri sonucunda paketlenerek tüketime hazır hale getirilir.
 
 
 
 

Hasır İskemle - Rize

 

1921 yıllarda mısır koçanlarının yaprakları kullanılarak hasır iskemle örücülüğü ile başlanmış ve yörede gelişmiştir. İskemlenin dört ayağını birbirine bağlayan, balık sırtı ve hasır örgü çeşitlemeleri mevcut olan örücülüğün uzun yıllar sarmaşık, mısır kapçığı ve mısır fidesinden elde edilen iplerle yapıldığı görülmektedir. Bugün yörede az da olsa devam eden bu gelenek, çoğunlukla sentetik elyaftan hazırlanmış iplerle yapılmaktadır. Üretime devam eden zaanatkarlar, söğüt çubuğu kullanarak plaj ve piknik sepetleri örmekte ve turistik eşya olarak satışa sunmaktadır.

 

Ahşap hasır iskemle tabure - İSKİLİP YÖRESEL ÜRÜNLERİ

 

 

Bal - Rize

 

Bal, arılar tarafından çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından alınarak yutulan nektarın arıların bal midesi denilen organlarında invertaz enzimi sayesinde kimyasal değişime uğramasıyla oluşan ve kovandaki petek hücrelerine yerleştirilen doğal bir besindir. Bal, elde edildiği kaynağa bağlı olarak kendine has tat ve kokuya sahiptir. Antibakteriyel bir özelliğe sahip olduğundan içersinde mikroorganizma yaşayamaz ve çoğalamaz. Yüzyıllardır birçok hastalığın tedavisinde kullanılan şifa kaynağı bir besin maddesi olma özelliğine sahiptir. Rize'de, pek çok endemik bitki türünün bulunduğu yaylalarda bal üretimi yapılmaktadır. Özellikle dünyada eşi benzeri bulunmayan kır çiçeği bitki örtüsüne sahip olan İkizdere’nin Anzer ve Ayder yaylalarında üretilen Ballar dünyaca da bilinmektedir.
 
 
Anzer Balının Faydaları Saymakla Bitmiyor
 

 

© Copyright 2020  V4.1 Tüm Hakları Saklıdır. | Dernek Sitesi | Köy Sitesi


Top