Merkez Bankası Döviz Kuru | |||
ALIŞ | SATIŞ | ||
USD | 0 | 0 | |
EURO | 0 | 0 | |
Rize’de akarsu sporları meraklılarını buluşturan en ideal yer Fırtına Deresi olarak öne çıkmaktadır. Fırtına Deresi, Kaçkar Dağlarının Karadenize bakan yamaçlarından çağlayan derelerin birleşmesi ile oluşmuştur, bu nedenle Rize’deki akarsular içinde akarsu turizmi açısından en önemlisi sayılır. Ardeşen’in yaklaşık 2 km batısından Karadenize dökülen Fırtına Deresi 57 km uzunluğundadır. Çay ve meyve bahçeleri içerisinden, halen kullanımda olan tarihi taş kemer köprülerin altından akan Fırtına Deresi, sadece heyecan ve spor için değil, Rize kültürünün kalbinden geçen bir seyahat içinde bulunmaz fırsatlar sunar. Çamlıhemşin’in yaklaşık 1 km güneyinden parkura başlanabilir. 5. km'de iri kayalara dikkat edilmelidir, 7.km, 8.km ve 9. km’lerde tehlike arz eden geçişler olduğu için suyun iyi incelenmesi gerekir. 12. km’de batı yönünde kalan yamaçtaki Duygulu Şelalesi başlı başına bir ziyaret noktasıdır. Parkuru Fırtına Deresi Karadeniz’e dökülmeden önce uygun bir yerinde bitirmek mümkündür. Yaklaşık 23 km süren parkur boyunca derenin yatağı çok taşlı olup, suyun debisine göre 3-4-5 zorluk derecesinde yerler vardır. Özellikle aşırı yağmurlar sonrası dikkat edilmelidir.
Rize'de yeşilin eşsiz tonları arasında ister yaylalarda, ister keskin yamaçlarda dağ bisikletiyle adrenalin dolu vakit geçirebilirsiniz. Rize'nin yayla yolları hem günübirlik bisiklet turları için hem de kamplı bisiklet gezileri için çok uygun bir yapıya sahiptir. Deniz seviyesinden 2500-3000 metrelere kadar patika yollar, dere yatakları, çay tarlalarındaki küçük ulaşım yolları ve daha bir sürü zorlu parkuru doğal olarak içerisinde barındıran şehir, iki tekerle maceraperestleri keşfe bekliyor.
Bir dere boyunca patika yolları takip edip, eşsiz manzara ile beraber doğa keşfine çıkabilirsiniz. Yaylalar arası geçitleri kullanarak keyifli sürüşler yapabileceğiniz yollarda doğal kaynak sularının başında mola verip tüm şehir stresinden uzaklaşarak keyifli zaman geçirebilirsiniz. Dilerseniz Rize şehir merkezinden yola başlayabilir, dilerseniz yayla ve zorlu parkurların bağlı olduğu ilçe veya beldelerden gezinize başlayabilirsiniz.
Bisikletinizle serüvene başladığınızda size şırıltısıyla mest eden dereler, rengarenk endemik bitkiler, yüzlerce çeşit kuşlar ve ağaçlar eşlik edecektir. Tepelere doğru yükseldiğinizde yolları kaplayan sisleri aşıp zirvelere doğru çıktığınızda güneş hiç görmediğiniz kadar parlak bir şekilde sizi karşılayacak ve ayaklarınızın altından bir nehir gibi akıp giden bulutları izleyebileceksiniz. Bu eşsiz manzara için ve adrenalin dolu güzel zamanlar için Rize tüm güzellikleriyle siz bisiklet tutkunlarını bekliyor.
Doğa yürüyüşü (Trekking) Rize'de yapabileceğiniz en keyifli turizm aktivitelerinen biridir. Doğa yürüyüşü en basitinden en zoruna kadar bütün fırsatları sunar. Doğa yürüyüşü Rize’de her mevsim yapılabilmektedir. Dinlenmek, spor yapmak, fotoğraf çekmek, kuş gözlemciliği ve botanik gibi birçok ilgi alanını tek etkinliğin içinde yapabileceğiniz doğa yürüyüşleri için köy ve yayla yolları, patikalar ile pek çok alternatifler sunulmaktadır.
Rize ayrıca Doğu Karadeniz dağ sıraları ile dağcılık meraklıları için bir cennet durumundadır. Bu sıradağların en yüksek zirvesi olan Kaçkar unutulmaz deneyimler yaşatmaktadır.
Rize’de Jeep Safari İkizdere’den Fındıklı’ya kadar, Rize yaylalarının eşsiz manzarası içinde yapılmaktadır. Yol boyunca dere kenarlarından geçerek, şelalelerin önünde serinleyerek adrenalin dolu güzel bir doğa tatili yaşayabilirsiniz.
Rize’de bitki ve hayvan inceleme konusunda güzel fırsatlar sunmaktadır. Doğa fotoğrafçılığı, kuş gözlemciliği veya botanik turları gibi pek çok alternatif etkinliği gerçekleştirebilirsiniz. Değişik kuş türlerinin ve endemik türlerin yaşadığı bölgede özellikle İkizdere’de kuş gözlemciliği yapmak mümkündür. Pek çok yırtıcı kuş Temmuz ve Ağustos aylarında doğu yönünden Rize’ye gelerek güneye; Mart ayında ise aynı güzergahı kullanarak Kafkas Dağları’na göç eder. Bu güzergah kuş gözlemciliği için oldukça uygundur.
Eşsiz bir doğa güzelliğine sahip Rize’de fotoğraf meraklıları için eşsiz karelerin yakalanabileceği geziler düzenlenmektedir. 3900 metre yüksekliğe varan Kaçkarlar’da bitki ve hayvan türlerinin yanı sıra dağlar, bulutlar ve insanın birlikteliğinden doğan nefis manzaraları bir fotoğraf karesine sığdırabilirsiniz. Her mevsim ayrı bir güzelliğe sahip olan Rize fotoğraf meraklılarına güzel fırsatlar sunmaktadır.
Dereleri, şelalelerinin yanında Rize yeraltı su kaynakları açısından hayli şanslı bir kenttir. Çeşitli hastalıkların tedavisinde alternatif bir yöntem olarak tercih edilen kaplıcaları ve içmeleri ile Termal turizmde önemli paya sahip durumdadır. Kaynakların dağlık bölgede oluşundan dolayı, etraflarındaki doğal güzelliklerle birlikte ayrı bir değere sahiptirler. Ayder Kaplıca Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Tesisleri 55o C sıcaklıktaki renksiz, kokusuz, berrak sularıyla; İkizdere Kaplıcası ise biri 70 o C diğeri 72 o C sıcaklıktaki iki kaplıcası ile romatizmal hastalıklar ve eklem ağrılarında tamamlayıcı tedavi olarak tercih edilmektedir ve tüm hizmet olanaklarına sahip iki büyük termal merkez konumundadırlar. Kentte ayrıca içmeler de bulunmaktadır. Suyunun mide-bağırsak hastalıklarına, böbrek rahatsızlıklarına ve romatizmal rahatsızlıklara iyi geldiği düşünülen, kent merkezine 20 km mesafede bulunan Andon İçmesi; kokusuz ve berrak suyunun böbrek taşı rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinen Şimşirli İçmesi ve Rize-İkizdere yol güzergahındaki Çayırlı Maden suyu kentteki içmeler arasındadır.
Dünya’nın en heyecanlı doğa sporlarından biri olarak gösterilen heliski, yakın zamana kadar sadece İsviçre Alplerinde, Himalayalarda ve Kanada dağlarında yapılıyordu. 2004 yılından itibaren, Avrupalı kayak tutkunları için Kaçkar Dağlarına turlar düzenlenmeye başlandı. Ayder Yaylasında konaklayan kayakçılar ve snowboardçular helikopterle Kaçkar Dağlarının sarp tepelerine ulaşıyor ve dağların eteklerine doğru serbest stilde iniş yapıyorlar. Yalnızca profesyonel kayakçılar tarafından yapılan bu spor, özel malzemeler ve tecrübe gerektiriyor. Her yıl Ocak-Nisan aylarında yapılan heliski Kaçkarların eteklerinde Ayder, İkizdere, Ovit ve diğer yüksek rakımlı bölgelerde kayak tutkunlarını buluşturmaktadır. Heliski sayesinde bölgede kayak sporunun geliştirilmesi noktasında önemli çalışmalar başlatılmıştır. Yılda yaklaşık 1000 kayak sever heliksi kayak sporu yapmak için Kaçkar Dağlarını tercih etmektedir.